Wednesday, May 06, 2015

Az Illatok és Hangok Őrzője / The Guardian of Fragrances and Voices


a legutóbbi bejegyzés óta csaknem egy év nagyon-nagyon sok idő telt el, ami egyben azt is jelenti, hogy az eközben készült munkáimból semmit sem mutattam meg itt... nos, ezeket az elmaradt mutogatásokat szeretném mostantól pótolni.

kezdem ott, ahol abbahagytam:

tavaly, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Az Illatok és Hangok Őrzője című képeskönyvem, a Csimota kiadó gondozásában. a könyv előéletéről annyit lehet tudni (amennyit elárulok :) ), hogy a könyvterv ennél sokkal korábban született, egy nemzetközi pályázat apropóján, de akkor még jónéhány kép nem nyerte el végleges formáját, sőt, maga a főszereplő (az Őrző) is egészen máshogy festett.

azonban már akkor is biztos voltam benne, hogy a szöveg szerinti monoton, rohanós, mobiltelefonos "szürke világ" és a békés, vidám, madárcsicsergős "színes élet" közötti erős kontraszt határozza majd meg a könyv képeinek hangulatát, színeit, kompozícióit is – valamint, hogy a kötet függőlegesen lapozva adja ki leginkább azt a méretarányt, amelynek segítségével az égi/földi, fent/lent ellentétek a leghatásosabban érzékeltethetők. a mese végén egy szövegnélküli kép is megjelenik, amely három összehajtott oldalból áll – az emberek cseresznyefákat ültetnek, melyek hatalmasra nőnek és virágba borulnak – ez a végkifejlet (happy end!), a virágzó cseresznyefa, mint szimbólum végül visszahozza az elfeledett színeket, illatokat az emberek addigi szürke életébe.

alább látható néhány oldalpár a könyvből.


***

I haven't written a post for a long long time... and I have so many works to show you!

so let's start from the last post: my book (titled: The Guardian of Fragrances and Voices) published to last year's Festive Book Week in Budapest, Hungary by Csimota Publishing House. it's a picture-book what I wrote and designed before and it's been changed a lot but I was sure that all illustrations were based on the contrast between people's "cold, grey world" and their "happy, colorful life". while the Guardian – who helps people to find the right way – an imaginary one and she lives at "rosefogs" and "raspberry jam clouds" stays "up" but people always hurry, busy and live their lives "down" – it's another contrast that gave me the idea of vertical turning pages.

at the end (the happy one!) is a more bigger (taller) illustration without words, with a huge blossoming cherry tree – which symbolizes the luckily found colorful happiness!

let's talk the pictures instead of me :)


1 comment: